Skip to main content

Vinkkejä vanhemmille

Vinkkejä vanhemmille

Viisi vinkkiä, joiden avulla estät tuomasta bakteereita kotiin

Koulureput, eväsrasiat ja ulkovaatteet saattavat houkutella kutsumattomia vieraita: mikrobeja. Miten pitää koulua käyvät lapset terveenä?

Koulu huolehtii luokkahuoneiden ja yhteistilojen puhtaana pitämisestä, mutta kun niitä käyttävien lasten määrä on suuri, myös bakteerien määrä on suuri.

Vanhempina ja huoltajina meidän tehtävämme on varmistaa, että lapset ovat turvassa myös koulussa. Tässä muutama vihje tautien torjumiseen ja mikrobien leviämisen ehkäisemiseen.

 

1. Käsien peseminen ei kuulu pelkästään vessakäynteihin

Olet varmasti opettanut lapsiasi pesemään kädet vessakäynnin jälkeen, mutta miten usein he pesevät niitä muulloin? Säännöllinen käsien peseminen on paras tapa tappaa mikrobeja ja estää flunssan ja influenssan leviämistä.

Ensimmäiseksi pitää varmistaa, että lapsi osaa pestä kädet oikein. Opeta hänelle, miten molemmat kädet saippuoidaan ranteisiin asti. Korosta, että huolellinen huuhteleminen ja kuivaaminen puhtaaseen pyyhkeeseen on todella tärkeää.

Rohkaise lasta omaksumaan käsienpesu syömisen, ryhmätoiminnan ja pelaamisen jälkeen, etenkin, jos tavaroita jaetaan yhden tai useamman lapsen kanssa.

 

2. Joskus on hyvä olla jakamatta

Koulussa painotetaan usein jakamisen merkitystä, mikä on hyvä asia. Jakaminen on tärkeää, mutta joskus se voi johtaa taudinaiheuttajien leviämiseen. Miten siis pienennetään mikrobien leviämisen riskiä? Tässä muutama vinkki.

- Varmista, että lapsellasi on tietyt omat tavarat, joita ei jaeta muiden kanssa.

- Eräs mikrobien suosikkipaikka on juoma-automaatit. Jos mahdollista, pakkaa lapsellesi kouluun oma vesipullo.

 

3. Oireiden ilmaantuessa ota varokeinot käyttöön

Flunssa ja influenssa leviävät luokassa nopeasti. Jotta saat sairauden hallintaan, luokassa pitäisi olla vain terveitä lapsia viikon ajan. Opeta lastasi aivastamaan ja yskimään nenäliinaan käden sijasta. Lisää keinovalikoimaan käsidesi, paperinenäliinat sekä maskit (influenssatapauksissa), jotta lapsesi pysyy koulussa terveenä.

Tilannetta, jossa luokassa on yskiviä ja aivastelevia lapsia, pitäisi välttää, ja olisikin parasta, että sairaat lapset sairastaisivat kotona. Taudinaiheuttajien levittämisen lisäksi me myös pitkittävät paranemistaan.

 

4. Mikrobien vältteleminen alkaa kotoa

Terveenä pysyminen on tapa, joka opitaan kotona. Pidä mikrobien lisääntyminen hallinnassa pyyhkimällä pöydät ja työtasot sekä usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, Lysol Desinfiointisuihkeella.

Näitä neuvoja noudattamalla taistelet mikrobeja ja jatkuvasti koulusta tarttuvaa nuhaa tai kammottavaa influenssaa vastaan.