Skip to main content

Koronavirus (COVID-19)

Koronavirus (COVID-19)

Koronavirus: Tietoa koronaviruksesta ja hyödyllisiä vinkkejä

Historiaa

11. helmikuuta 2020 Maailman terveysjärjestö käytti ensimmäistä kertaa virallista nimitystä taudista, joka aiheutui vuoden 2019  uuden koronaviruksen aiheuttamasta epidemiasta: COVID-19. Itse viruksen kansainvälinen virustaksonomian komitea (ICTV) on nimennyt SARS-CoV-2:ksi.

Mikä koronavirus on

Maailman terveysjärjestön [1] mukaan koronavirukset (CoV) ovat suuri virusperhe, ja ne aiheuttavat monia erilaisia sairauksia, esim. tavallista nuhakuumetta ja myös vakavampia sairauksia, kuten Lähi-idän hengitysoireyhtymää (MERS) tai vakavaa äkillistä hengitysoireyhtymää (SARS-CoV).

Mikä on uusi koronavirus 2019

Vuoden 2019 uusi koronavirus, joka aiemmin tunnettiin nimellä 2019-nCoV ja nykyään nimellä SARS-CoV-2, on uusi koronaviruskanta, joka tunnistettiin ensimmäistä kertaa, kun se alkoi levitä Kiinan Wuhanissa. On tärkeää muistaa, että se, miten helposti virus tarttuu ihmisestä toiseen, vaihtelee. Jotkin virukset ovat erittäin tarttuvia, toiset taas vähemmän. Käynnissä on tutkimuksia, joiden tarkoituksena on ymmärtää paremmin uuden koronaviruksen tartuttavuutta ja vakavuutta sekä muita siihen liittyviä ominaisuuksia, mutta virus tarttuu ihmisestä toiseen kaiken aikaa [1].

Tunne uuden koronaviruksen oireet

COVID-19:n oireisiin voi kuulua:
 

  • kuume tai kuumeen tunne (kylmän väristykset, kylmän ja kuuman tunteen vaihtelu)
  • yskä
  • päänsärky, lihassärky, epätavallinen väsymys
  • yhtäkkinen hajuaistin katoaminen (ilman nenän tukkoisuutta), makuaistin täydellinen katoaminen, ripuli
  • vakavissa muodoissa: hengitysvaikeudet, jotka voivat johtaa sairaalan tehohoidon tarpeeseen tai jopa kuolemaan.

Miten koronavirus leviää

Tauti tarttuu seuraavasti:
 

  • pisaroina, jotka viruksen kantaja on kontaminoinut: aivastuksen tai suojaamattoman (fyysisen etäisyyden tai fyysisen esteen, kuten maskin, puute) läheisen kontaktin välityksellä. Terve henkilö hengittää viruksen kontaminoimat pisarat, ja näin tauti pääsee leviämään
  • suorassa fyysisessä kontaktissa (esimerkiksi kädenpuristuksen, halauksen tai suudelman välityksellä) taudin kantajan ja terveen henkilön välillä.
     Virus siirtyy terveeseen henkilöön, kun hän panee käden suuhunsa.
  • epäsuoran kontaktin kautta, eli taudinkantajan kontaminoimien esineiden kautta. Virus siirtyy terveeseen henkilöön, kun hän käsittelee näitä esineitä ja panee sen jälkeen käden suuhunsa.

 
Paras tapa suojautua: fyysinen este ja fyysinen etäisyys.

Miten parhaiten suojautua koronavirukselta

Paras tapa suojautua on välttää virukselle altistumista. Näin se onnistuu:
 

  •  Pese käsiäsi usein vedellä ja saippualla vähintään 20 sekunnin ajan, etenkin, kun olet ollut julkisella paikalla tai jos olet niistänyt tai aivastanut tai yskinyt nenäliinaan. Jos et voi käyttää vettä ja saippuaa, käytä alkoholipohjaista desinfiointiainetta.
  •  Vältä silmien, nenän ja suun koskettamista pesemättömin käsin.
    Peitä suusi ja nenäsi kertakäyttöisellä tai kankaisella kasvomaskilla, kun olet muiden ihmisten lähellä.
  •  Pidä fyysistä etäisyyttä (vähintään metri) ihmisiin, jotka eivät asu kanssasi samassa taloudessa.
  • Vältä kontaktia sairaisiin ihmisiin, myös ollessasi kotona.
    Jos sinulla on oireita, esimerkiksi kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia, noudata paikallisten terveysviranomaisten hoitoon hakeutumista koskevia neuvoja.
  • Noudata yskimistä ja aivastamista koskevia ohjeita, eli yski kyynärtaipeeseen kämmenen sijaan ja aivasta paperinenäliinaan, jolloin minimoit käsiin päätyvien taudinaiheuttajien määrän. Heitä käytetty nenäliina välittömästi roskiin ja pese kätesi puhtaalla vedellä ja saippualla.

 

Puhdista ja desinfioi usein kosketellut esineet ja pinnat päivittäin. Näihin kuuluvat pöydät, ovenkahvat, valokatkaisimet, työtasot, kahvat, työpöydät, puhelimet, näppäimistöt, wc-istuimet, hanat ja pesualtaat.

Hyvä hygienia auttaa estämään kaikkien tarttuvien tautien leviämistä. Kaikkein tärkein julkisen terveydenhuollon antama suositus on se, että ihmiset hakeutuisivat lähimpään terveyskeskukseen, jos heillä ilmenee oireita, jotka viittaavat koronavirukseen. Soita terveyskeskukseen ennen kuin lähdet vastaanotolle ja kerro oireistasi. Terveyskeskuksesta saat ohjeet, miten voit hakeutua hoitoon ilman, että altistat muita ihmisiä tartunnalle. Lue hallituksen verkkosivuilta (https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta) lisätietoja ja toimintaohjeita sairastumisen varalta.

Desinfiointiaineiden virheellinen käyttö

Meiltä on kyselty useasti, voisiko desinfiointiaineiden sisäinen käyttö olla tehokas keino koronaviruksen (SARS-CoV-2) torjuntaan.

Maailman johtavana terveys- ja hygieniatuotteiden valmistajana haluamme tehdä selväksi, että desinfiointiaineitamme ei tule missään tilanteessa annostella ihmisen elimistöön (injektoimalla, suun kautta tai millään muullakaan annostelutavalla). Kuten kaikkien muidenkin tuotteidemme kohdalla, desinfiointi- ja hygieniatuotteitamme tulee käyttää ainoastaan niiden käyttötarkoituksen ja käyttöohjeiden mukaisesti. Lue pakkauksen etiketti sekä turvallisuusohjeet.

Tappaako Lysol koronaviruksen (SARS-CoV-2)?

Lysol-tuotteet ovat riippumattoman kolmannen osapuolen testaamia ja Yhdysvaltain ympäristöviraston (EPA) hyväksymiä COVID-19:n aiheuttajan SARS-CoV-2:n tappamiseen kovilla, ei-huokoisilla pinnoilla.

Lue lisätietoja hallituksen sivuilta.

[1] https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

[2] https://www.who.int/health-topics/coronavirus