Skip to main content

Mikrobien suosikkipaikat

Mikrobien suosikkipaikat

Mikrobeja ei voi nähdä, mutta niitä lymyää melkein kaikkialla. Missä niitä oikeastaan on, kun emme voi nähdä niitä? Missä mikrobit piileskelevät? Jotkin niiden tavallisimmista piilopaikoista voivat olla yllättäviä!

 

1. Toimistolla: Yhteiset toimistotarvikkeet houkuttelevat mikrobeja, eikä niitä useinkaan puhdisteta kunnolla. Desinfioi työpisteesi, etenkin, jos jaat sen kollegoidesi kanssa. Desinfioi työpisteesi Lysol® Desinfiointisuihkeella, myös niin, ettet pyyhi ainetta lopuksi pois. Anna suihkeen vaikuttaa. Muista suihkuttaa:

 

  • Puhelimet
  • Toimiston pinnat
  • Tietokoneen näppäimistö ja hiiri

 

2. Suola- ja pippurisirotin: Usein unohdetaan, että suola- ja pippurisirotin ovat varsinaisia pöpöpesiä. Vuonna 2008 University of Virginian tutkijat testasivat pintoja 30 kodissa, joiden asukkailla oli alkavia hengitystieinfektion oireita. Noin 41 prosenttia kodin pinnoista oli hengitystieinfektioita aiheuttavan viruksen kontaminoimia, ja suola- ja pippurisirottimien testitulos oli positiivinen 100 prosentissa tapauksista. Ruokapöydässä käytettävien tavaroiden desinfioiminen voi olla merkittävä keino tautien torjumisessa. 

 

3. Lentokoneet: Hengitystie- ja bakteeri-infektiot voivat levitä helposti lentojen aikana. Saman pienen tilan jakaminen vieraiden ihmisten kanssa ja huono ilman vaihtuvuus johtavat helposti katastrofiin flunssakaudella. Suosittelemme, että desinfioit istuimesi, kun tulet koneeseen. Kiinnitä erityistä huomiota:

 

  • Käsinojiin
  • Tarjottimeen
  • Ikkunaan

 

Käytä käsidesiä wc-käyntien jälkeen ja desinfioi vaipanvaihtoalusta, jos käytät sitä.

 

4. Hammasharja: Harjaat hampaasi kahdesti päivässä, mutta olet tuskin tullut ajatelleeksi hammasharjassa piileskeleviä pöpöjä! Kyse ei ole siitä, missä mikrobit piileskelevät, vaan siitä, mistä ne tulevat. Tiesitkö, että kun vedät wc-istuimen, sieltä nousee ilmaan pienistä vesipisaroista ja bakteereista koostuva pilvi, joka laskeutuu myös hammasharjaasi? Nämä pisarat voivat leijua vessan ilmatilassa jopa kahden tunnin ajan huuhtelun jälkeen ennen kuin ne laskeutuvat pinnoille. Äkkiä tuleekin tunne, että hammasharjan huuhteleminen ei riitäkään. Sulje wc-istuimen kansi ennen vetämistä ja vaihda hammasharjasi säännöllisesti uuteen, etenkin sairastamisen jälkeen.

 

5. Elokuvateatterit: Lentokoneiden tavoin myös elokuvateatterit ovat mikrobeille suosiollisia paikkoja, koska niissä suuri joukko ihmisiä istuu lähekkäin ainakin muutaman tunnin ajan. Koska hengitystieinfektioiden oireet alkavat vasta muutaman päivän kuluttua tartunnasta, on mahdollista, että jotkut elokuvateatterin kävijöistä ovat jo sairaana. Muista pestä kädet huolellisesti aina tilaisuuden tullen, etenkin jos syöt jotain, ja vältä silmien, suun ja nenän koskettelemista.

 

6. Tiskiallas: Tiskiallas saattaa näyttää puhtaalta, mutta todellisuudessa se on todennäköisesti likaisempi kuin wc-istuin. Altaaseen likoamaan jääneet ruokajäämät saattavat toimia esimerkiksi koli- ja salmonellabakteerin kasvualustana. Ehkä desinfioit wc-istuimen säännöllisesti, mutta tiskiallas ei olekaan niin puhdas kuin sen pitäisi olla. Kuumenna keittiösientä mikrossa muutaman minuutin ajan, jotta bakteerit kuolevat, ja pese keittiöliinat pesukoneessa.

 

7. Ravintolat: Ole mukava sille, joka tuo sinulle ruokaa. Tätä asiaa pitäisi ihan jokaisen soveltaa käytännössä. Kädet, jotka on pesty huolimattomasti tai jätetty kokonaan pesemättä, tartuttavat ruokaasi bakteereita ja viruksia. Lisäksi raa'at tai puolikypsät raaka-aineet altistavat keittiön monille erilaisille bakteereille, esimerkiksi salmonellalle ja shigellalle. Ruokasi voi altistua, vaikka pyytäisit saada sen täysin kypsennettynä. Jos keittiötyöntekijä käsittelee raakaa ruokaa ja koskettaa sen jälkeen lautastasi tai vaikkapa juuri uunista tulleita sämpylöitä, ruokasi kontaminoituu. Valitse ravintola huolella ja tarkista, että sen terveystarkastustodistus on kunnossa.

 

8. Lakanat ja pyyhkeet: Kun olet sairaana, sänky tuntuu usein mukavimmalta paikalta. Se voi toimia kuitenkin myös bakteerien lisääntymispaikkana. Mikrobit voivat elää lakanoissa ja pyyhkeissä jopa seitsemän päivän ajan. Pese lakanat riittävän kuumassa lämpötilassa viikoittain ja pyyhkeet vähintään kolmen päivän välein. Useimmat bakteerit kuolevat, kun ripustat pyyhkeen kuivumaan kuivaan paikkaan. Älä koskaan jätä märkää pyyhettä myttyyn.

 

9. Lääkärin vastaanotto: Et välttämättä tule ajatelleeksi, että lääkärin vastaanottotilat ovat täynnä mikrobeja. Pidä mielessä, että siellä jaat pienen tilan sellaisten ihmisten kanssa, jotka saattavat kantaa tarttuvia tauteja. Odotushuoneen tuolit, ovenkahvat, lelut ja jopa lääkärin vaatteet saattavat olla kontaminoituneita. Vältä jaettujen pintojen koskettelemista ja pese kädet aina tilaisuuden tullen. Kun viet lapsesi lääkäriin, ota kotoa mukaan kirjoja ja leluja.

 

Missä mikrobit siis piileskelevät? Oikeastaan ne eivät piileskelekään.