Skip to main content

Mitä mikrobit ovat?

Mitä mikrobit ovat?

Mikrobeja on kaikkialla. Niitä elää sekä ihmiskehon sisä- että ulkopuolella, ja jotkin niistä ovat osa tervettä ruuansulatusta, mutta osa elää iholla – tai siirtyy pintojen välityksellä – ja saattaa levittää tarttuvia tauteja. Mikrobeja on olemassa neljää eri tyyppiä:

 

  • Bakteerit: Jotkin bakteerit ovat meille hyväksi, mutta ”pahat bakteerit” voivat aiheuttaa kurkkukipua, korvatulehduksia ja hampaiden reikiintymistä.
 
  • Virukset: Virukset voivat aiheuttaa erilaisia tauteja, kuten vaikkapa tuhka- ja vesirokkoa.
 
  • Sienet: Vaikka useimmat sienet eivät olekaan haitallisia perusterveille ihmisille, jotkin niistä saattavat aiheuttaa ihottumia, kuten esimerkiksi jalkasientä eli jalkasilsaa.
 
  • Alkueläimet: Alkueläimet leviävät veden välityksellä ja voivat aiheuttaa vatsainfektioita, jotka oireilevat esimerkiksi ripulina ja oksenteluna.

 

Miltä mikrobit näyttävät?

Yritätkö löytää mikrobin? Muista, että niitä ei voi ihmissilmin nähdä. Ne ovat niin pieniä, ettemme voi nähdä niitä ilman mikroskooppia! Muun muassa tämän takia emme tiedä joutuneemme kosketuksiin tauteja aiheuttavien mikrobien kanssa ennen kuin sairastumme.

 

Mistä mikrobit tulevat?

On mahdotonta vältellä mikrobeja, koska ne ovat kaikkialla ympärillämme – ilmassa, ruuassa, kasveissa ja eläimissä sekä maaperässä ja vedessä. Niitä voi löytää oikeastaan kaikilta pinnoilta.

 

Miten mikrobit leviävät?

Mikrobit leviävät erilaisin tavoin, mutta pääasiassa suoran tai epäsuoran kosketuksen välityksellä – tai yksinkertaisesti ilman mukana.

 

  • Ilma: Mikrobit leviävät ilmassa aivastuksista tai yskäisyistä tai pelkästä hengittämisestä.
 
  • Suoraan: Suora kontakti johonkin kontaminoituneeseen kohteeseen. Hiestä, verestä, syljestä tai kädestä pitämisestä.
 
  • Epäsuoraan: Koskettamalla jotain, jota joku toinen on koskettanut, kuten pintaa tai esinettä.

 

Miten kauan mikrobit elävät?

Tämä riippuu eri tekijöistä, esimerkiksi mikrobityypistä ja sen elinympäristön olosuhteista, kuten lämpötilasta, kosteudesta ja pintamateriaalista. Siksi on todella vaikeaa arvioida, miten kauan mikrobit elävät pinnoilla. Toiset mikrobit kuolevat melkein välittömästi, kun taas toiset saattavat elää kuukausia.

Mistä mikrobeja löytää?

Koska mikrobeja ei voi paljaalla silmällä nähdä, on hyvä tietää, millaisissa paikoissa ne yleensä vaanivat. Seuraavassa on lueteltu paikkoja, joissa mikrobit tapaavat piileskellä, sekä vinkkejä mikrobien tuhoamiseen ja välttämiseen.

 

Julkiset paikat

  1. Toimisto: Yhteiset toimistotarvikkeet ovat oikeita mikrobimagneetteja – muista siis puhdistaa työpisteesi Lysol yleispuhdistusaineella.
  2. Lentokoneet: Olet suljetussa tilassa tuntemattomien kanssa. Muista puhdistaa ympäristösi Lysol-tuotteilla.
  3. Elokuvateatterit: Jos aiot syödä herkkuja elokuvan ajan, vältä silmien, nenän ja suun koskettelua, ja muista pestä kädet huolellisesti aina tilaisuuden tullen.
  4. Ravintolat: Raaka tai puolikypsä ruoka voi altistaa koko keittiön erilaisille mikrobeille, esim. salmonellalle ja punatautia aiheuttavalle shigellalle. Katso, missä syöt, ja muista tarkistaa, että ravintolan terveystarkastustodistus on kunnossa.
  5. Lääkärin vastaanotto: Olet samassa pienessä tilanteessa sairaiden ihmisten kanssa. Tuolit, ovenkahvat, lelut ja muut vastaavat tavarat voivat olla kontaminoituneita. Yritä välttää yhteisten pintojen koskettelua. Pese kätesi. Jos otat lapsen mukaan, harkitse omien lelujen ja kirjojen tuomista mukana.

Eniten mikrobeja sisältävät kohteet kotonasi

  1. Keittiösieni: Paras tapa tappaa mikrobit sienestä on kastella se ja panna se mikroaaltouuniin täydelle teholle kahden minuutin ajaksi. Tee tämä päivittäin ja vaihda sieni uuteen vähintään kahden viikon välein.
  2. Leikkuulauta: Leikkuulaudat ovat keskimäärin likaisempia kuin wc-istuimet. Katso vinkkejä leikkuulaudan puhdistamiseen ja sen pinnalla olevien mikrobien vähentämiseen tästä.
  3. Hammasharja: Hammasharja saattaa olla kylpyhuoneesi likaisin esine. Sulje wc-istuimen kansi ennen huuhtelua ja vaihda hammasharja uuteen usein, etenkin sairastamisen jälkeen.
  4. Tiskiallas: Likoamaan jääneet ruuanjäämät ovat hyvä kasvualusta bakteereille. Katso vinkkejä tiskialtaan puhdistamiseen tästä.
  5. Lakanat ja pyyhkeet: Mikrobit voivat elää pyyhkeissä ja lakanoissa ilman isäntää päiväkausia. Pese lakanat ja pyyhkeet säännöllisesti. Ripusta pyyhe kuivumaan, niin se ei kerrytä mikrobistoa märkänä myttynä!

Vaikka mikrobien piilopaikkojen tunteminen auttaakin meitä kiinnittämään huomiota ongelmakohteisiin, paras tapa suojautua mikrobeilta on kuitenkin huolellinen ja säännöllinen käsien peseminen.

 

Tehopuhdistaminen

Mikrobien olemuksen vuoksi emme voi aina taata varmaa suojaa sairauksilta ja tartunnoilta. Oikeat toimintatavat ja työkalut, kuten Lysol puhdistusaineet, auttavat kuitenkin meitä elämään mukavampaa ja terveempää elämää.